Understand how to calculate profit or loss

0

Posted: Date Posted – 11:17 PM, Fri – 30 Sep 22

Understand how to calculate profit or loss

Here are practice questions along with solutions that will help you in your preparation for state government recruiting jobs. Here are practice questions along with solutions that will help you in your preparation for state government recruiting jobs.

Hyderabad: This is a continuation of the last article focused on the subject of profit and loss. Here are practice questions along with solutions that will help you in your preparation for state government recruiting jobs.

1. The selling price of 12 items is equal to the cost price of 15 items. The percent gain is?
a) 6 2/3% b) 25% c) 15% d) 60%

Answer: b
Solution: Win percent
= (15 – 12)/12 × 100

= 25%
2. If the cost price of 18 items is equal to the selling price of 16 items, the gain or loss is ?

a) 12 1/2% gain b) 20% loss c) 12 1/2% loss d) 20% gain
Answer: one
Solution: Profit percentage = (18 – 16)/16 × 100
= 25/2 = 12 1/2%

3. The cost price of 40 items is equal to the selling price of 25 items. Find the winning percentage.

a) 75% b) 80% c) 60% d) 45%

Answer: c
Solution: Percent gain = (40 – 25)/25 × 100
= 15/25 × 100 = 60%

4. The cost price of a book is 150. At what price should it be sold to earn 20%?

a) Rs 18 b) Rs 80 c) Rs 280 d) Rs 180
Answer: d

Solution: SP of the book = (150 × 120)/100 × 100

= Rs 180
5. If the goods are purchased for 450 and a third is sold at a loss of 10%, then at what percentage gain must the remainder be sold to gain 20% on the entire transaction?
a) 32% b) 33% c) 34% d) 35%
Answer: d

Solution: Let the required gain % = x.

150×90/100 300×(100×)/100
= 450 × 120 / 100

135 3 (100x) = 540

3 (x100) = 540 – 135 = 405

 100 x = 405 / 3 = 135

x = 135 – 100 = 35%

6. A cloth merchant by selling 33 meters of cloth obtains a profit equal to the selling price of 11 meters of cloth. The profit percentage is ?

a) 50% b) 22% c) 50% d) 11%

Answer: one
Solution: SP of 33 yards of fabric
= CP of 33 yards of fabric SP of 11 yards of fabric

SP of 22 meters of fabric

= CP of 33 meters of fabric

 Winning percentage = (33 – 22)/22 × 100

= 50%

7. A trader buys 144 items at 90 paise each. Along the way, 20 objects are broken. He sells the rest for 1.20 each. Its gain percent correct to one decimal place is
a) 13.2% b) 14.8% c) 14.4% d) 12.8%

Answer: b
Solution: 20 elements are spread over 144 elements
CP of 124 elements
= 144 × 90 / 100 = Rs 129.60
Total SP = (1.20 × 124) = 148.8

 Gain = (148.80 – 129.60)

= 7:20 p.m.

 Winning percentage = 19.20/129.60 × 100 = 14.8%

8. A shoe company sold 50 pairs of shoes per day at a price of 189.50 each for 10,000. So the gain obtained is ?

a) 505 b) 515 c) 525 d) 535

Answer: c

Solution: CP of 50 pairs of shoes

= (50 × 189.50)
= 9475
Their SP = 10000
Gain = (10000 – 9475) = 525
To be continued…
M Venkat

Director
MVK Publications
Dilsukhnagar

Share.

Comments are closed.